Image

De Grootste Zaadbank gaat door!

Onlangs besloot de EU geen patenten op groente meer te willen toestaan. Prachtig nieuws! Dit voornemen moet echter nog omgezet worden in een waterdichte wet die patenten op groente voorgoed verbiedt. Om die reden start Bionext op 6 maart een campagne samen met 143 biologische speciaalzaken. Onder de noemer ‘De Grootste Zaadbank’ zijn in deze winkels setjes van 5 door patenten bedreigde groentezaden te koop.

Grote bedrijven vroegen de laatste twee jaar meer dan duizend patenten aan op natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit. Er werd al patent verleend op paprika’s met een natuurlijke(!) afweer tegen schadelijke insecten. Daarmee krijgen die bedrijven de eigendomsrechten over alle zaden, planten en vruchten waar die  100% natuurlijke eigenschap in zit. Dat geeft ze enorm veel macht. Met rampzalige gevolgen: de prijzen gaan omhoog en er komt minder keuze in de winkel. Ook is het een risico voor de voedselzekerheid.

Maar dat probleem met die patenten op groente is toch opgelost?
Nog niet definitief. De EU wil er nu een eind aan maken. Maar een waterdichte wet ontbreekt nog. Ook de honderd bestaande patenten blijven gewoon geldig.
Maaike Raaijmakers van Bionext stelt: "reken maar dat de juristen van de grote zaadbedrijven nu hun pennen slijpen en op zoek gaan naar listige sluipweggetjes om dit verbod te omzeilen. De komende maanden worden daarom écht cruciaal. Daar is extra maatschappelijke druk en geld voor nodig.  Achterover leunen kan nog niet.“

Juist nu is uw hulp hard nodig!

Bionext wil nu zorgen voor een waterdichte wet, die patenten op ons voedsel definitief verbiedt. Daar is extra maatschappelijke druk  en geld voor nodig. Daarom voeren we nu weer actie met De Grootste Zaadbank van Nederland! Strijd mee voor een waterdichte patentwet: koop een setje zaad en laat deze onderduiken in uw vriezer. Of zaai ze  in uw tuin. Een financiële donatie aan de Grootste Zaadbank is ook heel welkom.

Weten wat jij kunt doen? 
Kijk op www.degrootstezaadbank.nl of ga naar ons donatieplatform en draag bij aan deze belangrijke campagne.