Image

Thema's

Door samen met de leden te kiezen voor een aantal herkenbare thema's wordt duidelijk waar de prioriteiten voor de sector liggen. Ook kan er doelgerichter gewerkt worden. Hieronder de thema's waaraan op dit moment gewerkt wordt.

Afbeelding

Het biologische keurmerk

Biologische producten zijn te herkennen aan het 'groene blaadje'. Gebruik van dit keurmerk is verplicht. Het 'groene blaadje' - dat overigens ook in zwart of  wit afgedrukt mag worden - betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie en dat dit is gecontroleerd. Het woord biologisch - of bio, eko, eco of organic - op voedingsmiddelen mag er alleen op staan als het product conform de EU-regels is geproduceerd.

Meer informatie over gebruik van het keurmerk is hier te vinden.

Afbeelding Links

Toezicht

Een onafhankelijke organisatie houdt in opdracht van de overheid toezicht op de biologische productie. In Nederland is Skal Biocontrole de controlerende instantie; te herkennen aan het nummer NL-Bio-01 net boven of onder het keurmerk op de verpakking. Skal voert jaarlijks circa 5.000 inspecties uit bij 3.600 bedrijven in Nederland.

Elk bedrijf krijgt bij certificering een uniek nummer. Op elke productverpakking van voeding is de naam en vestigingsplaats van de producent verplicht. Via de zoekfunctie van de database van Skal kan worden gecheckt of een product van een gecertificeerd bedrijf afkomstig is. Deze is te vinden op www.skal.nl onder het kopje 'biobedrijven zoeken'.

Afbeelding rechts

Verwante keurmerken

Zoals iedereen wel weet, is er een veelheid aan keurmerken in gebruik. Veel keurmerken beweren iets over duurzaamheid, eerlijkheid en gezondheid. Een aantal bekenden zijn: Demeter, MSC, Beter Leven en EKO. Deze keurmerken hebben echter niet allemaal betrekking op biologisch. Het is dus belangrijk om te weten wat ze betekenen als je graag biologische voeding eet.

Verder is het handig om te weten dat in landen buiten Europa andere keurmerken gebruikt worden voor biologisch, omdat daar andere regelgeving geldt.

In het overzicht verwante keurmerken leggen we van een aantal van deze keurmerken uit wat ze betekenen.