Naar content
Image

Thema's

Door samen met de leden te kiezen voor een aantal herkenbare thema's wordt duidelijk waar de prioriteiten voor de sector liggen. Ook kan er doelgerichter gewerkt worden. Hieronder de thema's waaraan op dit moment gewerkt wordt.

Afbeelding Links

Houden van dieren

In de veehouderij gaat het om eisen aan grasland en veevoedergewassen, en om eisen aan het houden van de dieren zelf. Voor grasland en veevoedergewassen gelden min of meer dezelfde eisen als voor de teelt van andere gewassen (zie de paragraaf hierna), inclusief het verplichte 'omschakelen'.

De regelgeving voor het biologisch kweken van vis heeft betrekking op de leefomstandigheden van de dieren (ruimte, licht en waterkwaliteit) , het voer en het gebruik van geneesmiddel.

Lees hier de belangrijkste verschillen per diersoort tussen biologische en reguliere veehouderij en viskweek.

Afbeelding rechts

Teelt van gewassen

Teelt van gewassen (o.a. aardappels groenten en fruit)

Dit zijn de belangrijkste verschillen bij de teelt van biologische gewassen vergeleken met reguliere teelt:

 • de teler gebruikt in principe biologisch uitgangsmateriaal
 • er mogen alleen toegestane meststoffen worden gebruikt; daar zit bovendien een maximum aan.
 • er wordt vruchtwisseling toegepast
 • de teler kiest rassen die geschikt zijn voor biologische landbouw
 • er worden natuurlijke vijanden ingezet tegen parasieten
 • onkruid mag alleen mechanisch of d.m.v. verbranden worden bestreden
 • plastic bodembedekkingsmateriaal mag alleen als dit afbreekbaar is
 • geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen
 • gewassen groeien in principe in de bodem

Skal Biocontrole heeft een informatieblad over het biologisch telen van gewassen.

Afbeelding Links

Verwerking en productie

Bij biologische certificering gaat het zowel om de bedrijfsprocessen als om de producten die gemaakt worden. In veel bedrijven reguliere én biologische producten worden gemaakt. Een bedrijf moet maatregelen nemen om te voorkomen dat deze stromen door elkaar kunnen lopen, onder meer met een risicoanalyse, ingangscontrole van grondstoffen, gescheiden productie, gescheiden opslag. Producten moeten traceerbaar zijn en uit de administratie moet duidelijk worden dat er niet meer biologisch eindproduct is gemaakt dan er grondstoffen het bedrijf zijn binnengekomen. Ook moeten klachten volgens bepaalde regels worden geregistreerd.
Skal Biocontrole heeft een informatieblad beschikbaar over verwerking, productie en verhandelen van biologische producten.

Afbeelding rechts

Winkels

Biologische producten vind je in vrijwel elke supermarkt. Meestal in een basisassortiment. Wil je meer keus en een goed advies, dan kun je naar de biosupermarkt of speciaalzaak. De meeste zijn aangesloten bij de BioWinkelVereniging. Ook op boerenmarkten is een mooi assortiment biologisch te koop. Biologisch wordt ook steeds meer online aangeboden.
Soms zijn er ook aanbieders die zich specialiseren in één product, zoals bijvoorbeeld wijn. En de boer die aan huis verkoopt, is natuurlijk ook een winkelier.

Afbeelding Links

Horeca

Horeca is een wat ouderwetse benaming van een manier van eten die steeds normaler wordt: eten buitenshuis. Dat gebeurt al lang niet meer alleen in een klassiek restaurant, maar ook in het bedrijfsrestaurant, de sportkantine, het stalletje op het station of het kinderdagverblijf. Bedrijven die zich positief willen onderscheiden, bieden bio aan. Voor consumenten is het lastig checken of wat wordt beloofd ook echt klopt. Je koopt een product dat is bereid uit meerdere ingrediënten en waarvan de verpakkingen dus verdwenen zijn. Vaak schiet de kennis van de uitbater tekort, dus een beetje achterdocht is op zijn plaats. Vraag gerust of het echt bio is, wie de leverancier is, of beter nog: ga uit eten bij een zaak die EKO-gecertificeerd is. Kijk op www.eko-horeca.nl voor alle informatie en adressen.
De bekende horeca-groothandels hebben een bescheiden aanbod aan biologisch voor de horeca-ondernemer. Ook zijn de prijzen nogal hoog door de lage omloopsnelheid. Je kunt ook overwegen te kijken bij een van de gespecialiseerde webwinkels of de in bio-foodservice gespecialiseerde groothandels BD Totaal of Udea.

 

 

Afbeelding rechts

Consument

En dan de laatste schakel: de consument. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je eigen kippen te houden, boerenkool te telen, of aardappels te poten. Als je dat doet met biologisch zaad, biologisch voer voor de kippen of biologisch pootgoed, met biologische compost of mest, vruchtwisseling enz., dan heb je een kwaliteit die top is. Ook al is het door het ontbreken van de wettelijke controle niet bio-volgens-het-boekje. En bovendien: zelf verbouwen zorgt voor respect voor voedsel en meer respect voor boer of tuinder.
Biologisch moestuinieren is maar voor een beperkt aantal consumenten weggelegd. Om de kwaliteit van biologisch uit de winkel ook thuis uit de verf te laten komen hier een paar tips:

 • gebruik verse spullen
 • eet van het seizoen, de prijs is dan het gunstigst
 • eet van dichtbij, dat spaart transportkilometers
 • kook voor meerdere keren en stop het in de vriezer; heb je een keer wat minder tijd, dan kun je toch goed eten
 • niet tevreden: meld het de winkelier, dan kan hij er wat aan doen.