Nieuws

Agenda

Excursie Miscanthus in de kippenuitloop

20 maart 2013

Het praktijknetwerk 'Bomen voor Buitenkippen' organiseert op woensdagmiddag 20 maart een excursie voor pluimveehouders met een uitloop. Centraal staan de mogelijkheden van miscanthus (olifantsgras) in de kippenuitloop. Miscanthus lijkt op bamboe. Het is een snelgroeiend en makkelijk te telen hoog soort gras. De teelt vergt weinig arbeid en kunstmest en heeft geen last van ziektes. In de praktijk is al ervaring met de teelt van olifantsgras als brandstof voor verwarmingsketels. Op het moment dat de wortelstokken geplant worden, moet het een aantal maanden onkruidvrij gehouden worden. Als het aangeslagen is, kan een perceel jaren mee. De planten groeien van april tot november en worden in april geoogst, met dezelfde machines als waarmee maïs gehakseld wordt. Een voordeel ten opzichte van veel andere gewassen, bomen en struiken is dat het ook in de winter beschutting kan bieden. Het geoogste product kan ook als strooisel in de pluimveestal gebruikt worden, een toepassing die voor pluimveehouders wellicht interessanter is dan als brandstof. Door het aanplanten van miscanthus in de uitloop wordt niet alleen de leefomgeving van de kip verbeterd, maar wordt de grond van pluimveebedrijven dubbel gebruikt.

Programma 20 maart
13.15-13.30 Ontvangst met koffie/thee, te Rhenen
13.30-13.45 Welkom en toelichting op het project ‘Bomen voor buitenkippen’ – Monique Bestman, Louis Bolkinstituut
13.45-14.15 Teelt, oogst, verwerking en toepassingen van Miscanthus – Gerrit Kasper, Wageningen Universiteit.
14.30-15.30 Excursie op bedrijf waar 4-5 ha miscanthus gebruikt wordt om dagelijks melk te verwarmen.

In praktijknetwerk 'Bomen voor Buitenkippen' (www.bomenvoorbuitenkippen.nl) werken pluimveehouders met een uitloop gezamenlijk aan het verder optimaliseren van de uitloop. De pluimveehouders willen in de uitloop op een duurzame manier beschutting bieden aan hun kippen. Er worden bomen geplant waarvan geoogst kan worden, die mineralen opnemen uit de grond en waarmee de biodiversiteit in de uitloop groter wordt. Het praktijknetwerk loopt van november 2012 tot en met april 2015. Er wordt samengewerkt met Stichting Probos, die op twee pluimveebedrijven wilgenenergieplantages aanlegt (www.kiplekkeronderdewilgen.nl).

Aanmelden
Aanmelden is verplicht. U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 19 maart bij het Louis Bolkinstituut, via m.bestman@louisbolk.nl of tel.nr 0343–523860. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Geef de karakters in die u in de afbeelding ziet. (verify using audio)
Neem de tekens uit het bovenstaande figuur over. Waneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.